Singapore

Staden / landet
Ordning, Renhet & Rökning
Säkerheten
Ficktjuvar
Shoppa
Kreditkort
Elektronik
Diamanter
Kläder
Skräddare
Shopping center
Far East Plaza & Lucky Plaza
Sim Lim Square / Sim Lim Tower
Klockor
Vilka affärer skall man välja?
Marknad
Vad mer att göra i Singapore?
Tunnel-banan MRT
Taxi
Allmänt

 
Staden /
landet
Singapore, det lilla landet mellan Johore sundet och Sydkinesika sjön, föddes för nästan 55 år sedan. Den 9:e augusti 1965 blev landet helt självständigt och har under dessa 55 år utvecklats från ett land bland många i sydostasien till ett fullt modernt samhälle som år 1996 fick status som utvecklat land i världen, dvs samma status som de flesta västländerna har.
Ordning,
Renhet &
Rökning
Om Singapore finns många olika uppfattningar. En del finner landet alldeles för modernt för att passa in i den asiatiska världen andra tycker att det är paradiset på jorden. Själv instämmer jag med den senare skaran. Jag har haft förmånen att besöka Singapore ett antal gånger och det känns lika trevligt varje gång man kommer dit. Landet är ett föredöme i många hänseenden. Maken till renhet, ordning och reda finns knappt någon motsvarighet i den civiliserade världen. I staden finns inget papper slängt på gatorna. Ej heller en massa tomma ölburkar eller dylikt. Papperskorgar finns utposterade med ca 20 meters mellanrum på alla gator varför det är lätt att göra sig av med ev skräp. Ovanpå varje papperskorg finns ett litet askfat att fimpa sin cigarett eftersom det inte heller är tillåtet att slänga fimpar på gatan. Om man är storrökare kanske man inte finner Singapore så trevligt alla gånger. Myndigheterna har gjort allt i dess makt att hindra folk från att utöva sin last inom landets gränser. Rökning är, förutom utomhus, endast tillåtet på särskilt angivna platser. Exempelvis är hela terminalbyggnaden på flygplatsen rökfri med undantag för ett speciellt rökrum. Här inne sitter rökarna inom glas till allmän beskådan som andra apor i en bur. För att ytterligare göra livet surt för rökare är det inte tillåtet att föra in cigaretter till landet, vilket kan vara att tänka på när man skall dit. 
Säkerheten Det känns väldigt säkert att vistas i Singapore. Detta är något som jag uppskattar väldigt. Om man är på semester vill man inte hela tiden gå och känna sig osäker ifall man vågar gå på gator och torg. Som turist vill man kunna gå fritt var som helst och detta kan man göra i Singapore. Man kan även utföra denna syssla på kvällen och natten utan bekymmer. Man ser aldrig några suspekta element stryka omkring som kan vara vanligt i många av västvärldens storstäder.
  Till skillnad från andra städer i världen vågar folk vara ute och promenera även sent på natten varför det i Singapore alltid är folk i rörelse dygnet runt. Bara detta gör att staden känns levande. Vän av ordning tänker kanske att i en stad som Singapore där man inte upplever kriminalitet och annat elände måste det finnas en hel armé av poliser som patrullerar gatorna. Vid mitt senaste besök i staden tänkte jag just på detta och lade därför på minnet varje gång jag såg en polis på stans gator. Under de 3 dagarna jag var där såg jag sammanlagt 4 polisbilar och ingen enda gång var de under utryckning! De enda sirener från utryckningsfordon som hördes var ambulanser. Jag beundrar ett land som kan hålla sin befolkning i Herrans tukt och förmaning utan att gatorna fylls med till tänderna beväpnad polis och militär
Ficktjuvar Utmana dock inte ödet i onödan genom att springa med handväskor halvöppna eller plånböcker uppstickande ur bakfickan. Ha uppsikt över era värdesaker när ni går bland mycket folk då även Singapore har företagsamma ficktjuvar. Detta elände kan man nog inte undvika någonstans på jorden. Förvisso har vi aldrig drabbats någon gång det är inte därför jag påpekar det utan myndigheterna utfärdar denna varning till alla besökande till staden. 
Shoppa Till Singapore kommer man som turist kanske främst för att det är så billigt att handla där. Detta är dock tyvärr en sanning med modifikation. Innan den svenska kronan stod på huvudet ner i dyngan på hösten 1992 kunde man handla elektroniksaker mellan 35 - 45 % billigare än i Sverige. Singaporedollarn har dessvärre fördyrats ungefär lika mycket under de senaste åren varför många priser är ungefär som hemma i Sverige. Ge dock inte upp hoppet i förväg. Man kan hitta saker som är billigare i Singapore än hemma. Man bör dock förbereda sig lite innan man åker iväg.
Kreditkort Handlar man med kreditkort är det inte ovanligt att säljaren vill ha ett högre pris än om man betalar kontant. Avgift på kreditkort är ju inget som är ovanligt för oss bankmänniskor, eller hur? Nästan alla affärer accepterar alla typer av kreditkort utan problem.
Elektronik Vet man att man vill köpa en speciell sak typ kamera eller annan elektronisk pryl ta då reda på vad den kostar hemma och exakt beteckning på prylen. Har man detta med sig är det mycket lättare att ha koll på ifall man skall slå till på försäljarens erbjudande eller ej.
  I Singapore, liksom i många andra asiatiska länder, finns det för det mesta inga prislappar på varorna varför man alltid måste gå in i butiken och fråga och då skall man också ha i minnet att det pris som ges i de flesta fall är prutbart. Försök alltid att pruta på priset men ge inte ett oförskämt dåligt pris till säljaren då kan det bara bli pinsamt. Har man hemma kollat av priset i Sverige är det lättare att veta vad som är rimligt. 
  Om du kommer överens med säljaren att köpa saken och han säger: "Tyvärr har vi inget exemplar inne för tillfället men kom igen i eftermiddag så skall vi ha den till dig" skall du inte bry dig om att komma tillbaka utan gå in i en annan affär och fråga där istället. I Singapore finns det 13 elektronikaffärer på dussinet så det är bara att välja och vraka. Vissa mindre seriösa försäljare tillämpar trixet att visa den rätta varan du frågar efter men när det kommer till affär så tar de fram en annan liknade vara som kanske inte ens är i original. De kan också försöka truga på dig en annan vara än den du vill ha ifall de inte säljer just den varan i sin butik med argumentet att de dom har är precis samma eller bättre än den efterfrågade varan. Se upp för detta.
  För att undvika utsätta sig för mindre seriösa försäljare bör man vända sig till affärer som är godkända av "Consumers Association of Singapore" och "Singapore Tourist Promotion Board". De affärer som fått denna beteckning visar det med en röd dekal på skyltfönstret förställande Singapores vapen The Merlion. En affär som har denna dekal är medlem av "Good Retailers Scheme" där det ställs höga krav på affären att bli medlem. Det allra bästa är att vända sig till en affär som man får sig rekommenderad och för försäljaren talar om att man har valt just hans affär eftersom andra handlat där och blivit väl bemött. I ett sådant läge känner han sig smickrad och vill naturligtvis ge det bästa priset och den bästa servicen för att bibehålla sitt goda namn och ryckte. Därmed inte sagt att han är sämre människa än att han kan försöka "lura" nästa kund som kommer in i affären helt apropå! 
Diamanter Diamantringar, smycken, halsband och dylikt till framför allt damer är något som man med stor förtjänst kan handla i Singapore. Här är det dock svårare att göra någon jämförelse mot Sverige av en specifik sak utan man måste ha en hum om vilka priser som gäller för exempelvis en diamantring med viss karat för att kunna få rätt uppfattning om priset i Singapore är det riktiga. Denna problematik är inte undertecknads specialitet utan överlämnas till damer att svara på. Jag kan dock säga att min hustru köpt ganska många ringar och andra smycken i Singapore som hon varit mycket nöjd med och har uppfattningen att hon gjort en jättebra affär!
Kläder Alla de stora kända märkeskläderna finns representerade i Singapore. Priserna är sannolikt lägre än i Sverige vilket är den jämförelse man får göra!
Skräddare Man kan göra riktiga fynd genom att låta sy upp kläder. Det finns skräddare överallt som försöker övertala dig om det fördelaktiga att handla hos just han. Ofta får man ett pris där det ingår en kostym, extra par byxor, två par skjortor och kanske något till. Allt brukar fixas på ett par dagar och håller hög kvalitet i de flesta fall. För att vara säker på att få det att passa riktigt är det bästa att ta med en kavaj och ett par byxor som man trivs bra i och låta skräddaren sy upp efter dessa. 
Shopping center Att hitta affärer i Singapore är det minsta bekymret. De mest berömda affärsgatorna är Orchard Road och Scotts Road. Dessa gator ligger i centrala Singapore och många hotell ligger antingen på dessa gator eller alldeles i dess närhet. När man går på dessa gator frapperas man av de kolossala shoppingkomplex som ligger kloss intill varandra. Det finns nog ingenstans i världen där det finns så många och stora shoppinggallerier som i Singapore. De flesta är också oerhört luxuösa på ett sätt som inte kan jämföras med något vi har i Sverige.
Far East Plaza
& Lucky Plaza
Far East Plaza är en galleria som ligger på Scotts Road. Lucky Plaza ligger på Orchard Road. Dessa båda gallerier har flera hundra affärer vardera. I Far East Plaza finns ex. 800 affärer. Båda dessa gallerier är något mindre glamourösa än de flesta andra i centrala Singapore. Till yttermera visso kan man nog säga att seriösiteten hos dessa handlare är något mindre än på andra ställen varför man bör vara mer uppmärksam här om man finner något intressant att handla. Varorna är av det lite billigare slaget varför det finns all anledning att ta en titt på utbudet. 
Sim Lim Square
Sim Lim Tower
Ett verkligt paradis för den som är intresserad av elektroniska produkter av alla slag hittar man i Sim Lim Square och Sim Lim Tower. Sim Lim Square ligger på Rochard Road alldeles i närheten av Little India och Bugis Junction. I detta hus på ca 7 våningar finns det en oändlig mängd med affärer som säljer allt man kan tänka sig av elektroniska prylar. Har man som jag intresse för elektronik så känner man sig som ett barn i en godisbutik när man kommer in i detta komplex. Här finns ALLT.
Utanför Sim Lim Square på andra sidan floden ligger ett annat stort hus som heter Sim Lim Tower som även detta innehåller elektronikaffärer av alla slag. Detta affärskomplex är av lite äldre datum och känns inte lika fräscht som Sim Lim Square men det har mindre betydelse när det är "leksaker" man är ute efter.
Jag kan inte hitta något att jämföra med  i Sverige som är i närheten av storlek och utbud som dessa två komlex har att erbjuda. OnOff, SIBA, Power och allt vad de heter i Sverige är bara närbutiker i jämförelse med Sim Lim Square och Sim Lim Tower
Klockor När man går in i dessa gallerior blir man ofta antastad av någon som vill sälja copy watches dvs klockor av de stora märkena men tillverkade i Hong Kong eller något annat asiatiskt land. Om man vill handla en sådan klocka kan man inte göra det just där försäljaren står utan man måste följa med honom in i en butik och ofta in i butikens bakre regioner där klockorna förevisas. Detta förfarande kanske kan verka lite oroväckande men är helt normalt i Singapore eftersom försäljning av copy watches inte är tillåtet enligt myndigheterna vilket naturligtvis inte hindrar företagsamma kineser!

Vid mina senaste resor till Singapore har jag dock inte råkat ut för så denna typ av försäljare så det kanske är så att denna verksamhet är på upphällning men råkar ni ut för det så vet ni vad det är frågan om.
Vilka affärer skall man välja? De flesta elektroniska saker typ videokamera, bilstereo, mini tv, avancerad miniräknare, extra objektiv till videokameran etc som jag inhandlat i Singapore har köpts hos BUDGET ELECTRONICS som ligger i markplanet på Mandarin HotelOrchard Road. BUDGET ELECTRONICS har även en liten butik i shoppingcentrat CentrePoint som även den finns på Orchard Road. Denna butik tillhandahåller huvudsakligen dataprodukter eller produkter relaterade till datorer av något slag exempelvis digitala kameror, videokameror mm.
  På andra våningen I shoppingcentrat Orchard Tower som ligger på Orchard Road nr 400 finns en juvelleraraffär vid namn NASH JEWELLERY. där min hustru gjort vissa inköp av halsband och dylikt.
  Det är mycket vanligt att man blir bjuden på något att dricka när man kommer in i en affär i Singapore. Det brukar vara det första de frågar efter. Var inte blyg utan ta gärna en öl eller något annat det brukar inte sitta helt fel eftersom det är ganska varmt i staden och då skall man dricka mycket!
Marknad Gatumarknader som är vanligt i många länder i Asien förekommer inte i lika stor utsträckning i Singapore. Dock finns det ett distrikt där dylika förekommer. Bugis Street, Arab Street och Little India är exempel på sådana. Bugis Street har öppet till ca 22 på kvällen medan de andra huvudsakligen har öppen under dagtid. På dessa marknader kan man hitta billiga kläder och annat smått och gott som kanske inte erbjuds i centrala Singapores affärer. Man tar sig lätt till dessa distrikt med hjälp av tunnelbanan (se nedan).
  Vill man göra riktiga fynd av framför allt av billiga kläder skall man ge sig ut utanför själva stadskärnan till ytterområdena såsom Toa Paoyh och Ang Mo Kio. Till dessa platser åker man enklast med tunnelbanan. Dessa områden är ställen där befolkningen bor och lever. Det kan vara rätt kul att komma ut där då man är lite av en attraktion för innevånarna. Det är inte vanligt att turister hittar ut hit.
Vad mer 
att göra i Singapore?
Singapore är inte bara shopping. Det finns naturligtvis en massa sevärdheter som man kan besöka ifall tiden tillåter. Exempelvis:

Singapore Zoological Garden där man bl a kan äta frukost tillsammans med en Orangutang. Mycket trevligt inslag förutom att parken är mycket vacker och trevlig att ströva omkring i. Dessutom brukar där var en show med apor och andra djur som också är trevligt att titta på.

Mandai Orchid Gardens en mycket vacker park med massor av orkidéer.

Mount Faber Singapores högsta berg med fin utsikt över hela staden.

Från Mount Faber kan man åka linbana till Sentosa Island som är en liten ö söder om Singapore. Sentosa har mycket att erbjuda turisten då det är uppbyggt nästan som ett litet Disneyland. Runt ön åker man med ett Monorail tåg och stiger av vid olika platser som intresserar en. Bl a finns en mycket intressant Underwaterworld med massor av fiskar av olika slag som man kan beskåda genom att gå inne i en glastunnel. 

I Pioneers of Singapore and Surrender Chambers får man reda på mycket om Singapores historia från det Sir Stamford Raffles landsteg på ön 1829 fram till dagens Singapore. Längst ut på öns nordvästsidan finns Fort Siloso ett besfästningsverk som användes fram t.o.m. andra världskriget. Denna plats tycker jag är mycket intressant då jag har ett stort historiskt intresse framför allt det som rör andra världskriget. På Fort Siloso kan man lära sig om hur soldaterna hade det på den stekheta ön när man försvarade "King and country" (Singapore var engelskt på den tiden).
Besöker man ön på kvällen kan man få uppleva en mycket vacker vattenorgelkonsert.
Förutom en massa andra saker på Sentosa så finns även en fin golfbana på ön!

Raffels Hotel är nästan ett måste att besöka när man är i Singapore första gången. Detta underbara hotell där man kan känna doften av kolonialtiden fortfarande sittande i väggarna trots att hotellet helrenoverades mellan åren 1988-1991. En Singapore Sling i The Long Bar bör man också unna sig trots att priset inte är speciellt billigt och drinken inte så där över sig men man får ta glasen med sig hem vilket kan vara kul att visa för sina avundsjuka vänner! Dessutom får man slänga jordnötsskalen på golvet och skräpa ner hur mycket man vill med dessa. Kanske detta är ett sätt för singaporianerna att avreagera sig?

Djonk Cruise på kvällen är också en trevlig sysselsättning. Här åker man i en kinesisk båt genom Singapores hamn och ut en bit på redden. Man blir serverad middag och dryck varför denna tur kan ersätta kvällsmiddagen om man känner för detta.

Det finns mycket mer att göra och se i Singapore. Det jag nämnt här ovan är bara ett axplock. För att få en mer utförlig beskrivning av vad som finns bör man förse sig med några av de broschyrer som man kan ta på flygplatsen eller i hotellobbyn
Ett ställe som jag dock speciellt vill framhålla att besöka på kvällen för att där intaga sin kvällsvard är Boat Quay nere vid Singapore River precis intill Raffles City och alla bankpalatsen i Singapore. Detta område var tidigare det gamla China Town och var väldigt förfallet tills för några år sedan då myndigheterna valde att renovera området i stället för att riva det. Nu finns där en massa mysiga restauranger längs flodkanten där man kan sitta ute i den varma - och oftast fuktiga - Singaporekvällen och njuta en god middag och se på folklivet och annat. Platsen är visserligen en typisk turistfälla i bemärkelsen att hit går nästan bara turister och inte många av dem som bor i Singapore eftersom de genomskådat spektaklet. Man måste nämligen utstå alla inkastare som finns vid varje restaurang och som kan vara väldigt enerverande eftersom restaurangerna ligger kloss intill varandra och man ges ingen chans att andas mellan "antastningarna". Själv tycker jag visserligen det är jobbigt men belöningen om man står ut med detta är trots allt den mysiga atmosfären att sitta vid floden och äta eller dricka en öl från en jugg.
Transport I Singapore är det inget problem med transporter. Det finns taxi, bussar och tunnelbana man kan nyttja utan några som helst problem.
Tunnel-banan MRT Jag vill gärna framhålla Singapores tunnelbana som ett föredöme i världen. Visserligen är väl alla tunnelbanor där de finns av den sorten att man tar sig fram snabbt och relativt enkelt. Singapores tunnelbana är givetvis av samma karaktär men skiljer sig en hel del.
 • Nästa alla tunnelbanestationer är utsmyckade med vackra blomsterarrangemang!
 • Inget kladdande med sprayfärg förekommer varken på stationerna eller i / på vagnarna.
 • Inga busar som springer omkring och gör livet surt för medpassagerare förekommer.
 • Man kan åka vilket tid på dygnet man önskar utan att behöva titta sig över axeln.
 • Inga tunnelbanevakter förekommer. Det behövs inte här!
 • Den längsta resan kostar ca 9 sv kronor (juli 2001) och då får man åka i nästan en halvtimme över hela ön
 • På perrongen finns en glasvägg som skyddar passagerare att falla ner på spåret. När tåget kommer in på stationen öppnas dörrar både på tåget och i glasväggen.
 • Tågen är luftkonditionerade varför man inte behöver avlida av värmeslag.
 • Turtätheten är enorm. Det ena tåget hinner knappt lämna stationen förrän nästa är på väg in.
 • Prova Singapores tunnelbana om ni får tillfälle. Det är en sevärdhet i sig själv att ha med sig hem och tänka på när man nästa gång åker tunnelbana i Stockholm - om man vågar!.
  Taxi Taxi är givetvis också ett bra transportmedel. Priset är mycket överkomligt. Man kan åka ett bra stycke i staden för ca 30 - 35 kronor. Dricks till chauffören förekommer inte i Singapore utan man jämnar bara av upp till närmaste dollar så är han nöjd.
  Allmänt Som kanske framgått med önskvärd tydlighet är Singapore en stad som jag gärna kommer tillbaka till och jag avundas alla som skall resa dit och önskar att jag kunde få följa med. Jag vill på intet sätt påstå att dessa rader jag skrivit om Singapore skulle vara allt det som fanns att säga om staden, långt ifrån. Det finns massor att säga men något skall man uppleva själv! Förhoppningsvis har dock en del tips gjort att man undviker ramla i fällor som man lätt kan göra första gången man besöker en ny stad.

  I Singapore är det nästan drygt 30 grader Celsius året runt med hög luftfuktighet. Hotellrummen däremot brukar för det mesta vara väldigt kalla p.g.a. luftkonditionering. En sak som jag råkat ut för flera gånger som är väldigt irriterande är att när man kommer ut från sitt luftkonditionerade rum ut i den heta luften så bildas kondens på glasögon, kameror, videokamera och andra saker som är glas eller plast. Problemet kanske inte är lika stort idag (2020) som det var när vi började åka till Singapore i början av 90-talet när man hade videokamera med band då kondensen gjorde att bandet klistrade fast på mekanismen inne kameran. Idag har man videokamror med hårddisk så problemet är av midra art men lins och annat blir immigt tills apparaten har acklimatiserat sig till yttertemperaturen.